Degrande en zijn fractie steunen de vraag naar een grondige renovatie, maar vragen om waakzaamheid over het kostenplaatje. "Vlaanderen kende eind vorig jaar al 790.000 euro subsidie toe om de zogenoemde gebouwschil veilig te stellen. Innovatie, zoals de voorgestelde vervanging van de gevelpannen door fotovoltaïsche exemplaren – de zogenaamde Building Integrated Photovoltaics (BIPV) - die het gebouw energiezuiniger maken, verdient onze steun. Maar we moeten ook oog hebben voor de financiële risico’s die hieraan verbonden zijn, zoals stijgende bouwkosten en onvoorziene kosten van technologische ontwikkelingen," stelt Degrande.

De renovatiekosten worden geraamd op 16 miljoen euro, waarvan de Vlaamse Overheid én de stad Brugge elk 6,5 miljoen zou bijdragen. Uit het antwoord van Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez (Vooruit) blijkt dat de gevelbekleding eigenlijk nog ontwikkeld moet worden. De marktbevraging zou gebeuren via een zogenoemd innovatie-partnerschap en moet uiteindelijk wel leiden naar een afwerking tegen 2029. Vraag is of dat haalbaar is.

Degrande stelt voor om niet enkel de risico’s van deze innovatie te dragen, maar ook te onderzoeken hoe mogelijke opbrengsten ervan – zoals via het innovatieve BIPV-project – kunnen worden verzilverd. "Dit kan niet alleen het Concertgebouw, maar ook Vlaanderen ten goede komen. We kunnen niet genoeg benadrukken dat het Concertgebouw een belangrijke Vlaamse kunstinstelling is met internationale uitstraling. Het renovatieproject sluit bovendien perfect aan bij de Vlaamse traditie van vooruitstrevende architectuur en vakmanschap."

Onderwerpen