In 2022 werden twee onderzoeksprojecten opgestart: een eerste project met gegevens uit bodemsanerings- en OVAM-dossiers, en een tweede project waarin per gemeente diverse bronnen werden onderzocht.

Minister Weyts bevestigde dat de oplevering van deze projecten in een eindfase is beland. “Met de oplevering van deze relanceprojecten zal Vlaanderen, in de mate waarin de bronnen dit toelieten, beschikken over een gebiedsdekkende GGA-kaart,” aldus de minister.

Minder administratieve lasten en lagere kosten

Het juridische gevolg van de uitbreiding is duidelijk: werken waarvoor een omgevingsvergunning vereist is en die volledig binnen een GGA-zone vallen, zijn vrijgesteld van de opmaak van een archeologienota en een voorafgaand archeologisch onderzoek. Dit bespaart bouwheren veel tijd en kosten, zonder dat archeologisch waardevolle sites in het gedrang komen. Met deze uitbreiding zet Vlaanderen een stap vooruit in het vereenvoudigen van bouwprocedures en het versnellen van ruimtelijke ontwikkelingen. De verwachting is dat met de finale oplevering in 2025, de GGA-kaart een belangrijke rol zal spelen in het verlagen van de drempels voor nieuwe bouwprojecten.

Wanneer we de gebieden uitbreiden waarvoor geen archeologietraject nodig is, zullen minder omgevingsvergunningen geconfronteerd worden met de verplichting tot een archeologienota. Dit leidt tot een significante vermindering van de bouwkosten in die zones,” stelt Degrande.

Betrouwbare en uitgebreide bronnen

De opmaak van de GGA-kaart gebeurt op basis van een breed scala aan bronnen, waaronder digitale hoogtemodellen, orthofoto’s, gegevens van de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap Wegen en Verkeer, archeologische bronnen en bodemkundige studies. Daarnaast worden lokale erfgoeddiensten betrokken om het onderzoek verder te verfijnen.

Concrete vooruitgang per provincie

Het onderzoek levert intussen al concrete resultaten op:

  • In West-Vlaanderen werden 2.047 nieuwe GGA-gebieden vastgesteld, goed voor een verdubbeling van de GGA-oppervlakte in de provincie (+69 km²).
  • In Oost-Vlaanderen kwamen er 2.231 nieuwe gebieden bij, eveneens een verdubbeling (+60,7 km²).
  • De gegevens voor Limburg en Vlaams-Brabant worden momenteel verwerkt.
  • Voor Antwerpen wordt de definitieve oplevering verwacht in het eerste kwartaal van dit jaar.
Onderwerpen