Minister Melissa Depraetere (Vooruit) liet weten dat nieuwe gegevens, zoals informatie over de ondergrond, mogelijk aan de woningpas worden toegevoegd. Ook wordt gewerkt aan een collectieve woningpas voor appartementsgebouwen.

Een recente gevoeligheidskaart brengt de risico’s van plastische gronden in Vlaanderen in kaart. Deze kaart toont waar bodems gevoelig zijn voor het zwellen of krimpen van kleilagen, wat kan leiden tot verzakkingen of scheuren in woningen. Hoewel de kaart een goed overzicht biedt, benadrukken experts dat conclusies op perceelniveau nog niet mogelijk zijn. Bovendien spelen er nog andere risicofactoren die de impact van de bodem beïnvloeden.

Daarom wordt eerst onderzocht hoe ondergrondinformatie aan de woningpas kan worden toegevoegd. “Hoewel de ondergrondgegevens nu nog niet accuraat genoeg zijn voor perceelspecifieke uitspraken, biedt de gevoeligheidskaart een waardevol overzicht,” voegt Degrande toe. “Door deze informatie verder te verfijnen en via de woningpas beschikbaar te maken, kunnen we eigenaars en kopers beter waarschuwen voor risico’s zoals verzakkingen en overstromingen.” Naast informatie over de ondergrond wordt ook gekeken naar de integratie van andere gegevens, zoals het kotlabel en specifieke adviezen.

Tegelijk waarschuwt Degrande dat het belangrijk is om gevoelige informatie zorgvuldig te communiceren. “Het is cruciaal dat deze informatie correct en evenwichtig wordt geduid en gedeeld. Het kan niet de bedoeling zijn om misbruik of onnodige ongerustheid in de hand te werken. Transparantie, samenwerking met lokale overheden en een zorgvuldige aanpak zijn essentieel.”

Onderwerpen