Stijgend gebruik

Wanneer gebreken en problemen worden vastgesteld in een huurwoning, kunnen steden en gemeente een waarschuwingsprocedure opstarten. Het lokale bestuur zal dan een bemiddelende rol opnemen tussen huurder en verhuurder om snel tot een oplossing te komen voor de vastgestelde problematiekproblemen. Elk van de ingeleide waarschuwingsprocedures eindigt in een hersteltermijn. Bij hardnekkige gevallen mondt ze pas uit in een procedure ongeschikt- en onbewoonbaarheid.
Het totaal aantal opgestarte procedures steeg van 391 in 2021 naar 745 in 2023, een stijging van 89 procent. Deze toename is te verklaren door een grotere bekendheid van de procedure en een sterkere beleidsmatige focus op woningkwaliteit. 

Stijgende aandacht voor woonkwaliteit

De waarschuwingsprocedure is een belangrijk instrument om woningkwaliteit te verbeteren en gebreken snel te herstellen. De cijfers tonen in elk geval de noodzaak van blijvende aandacht voor woonkwaliteit op de private huurmarkt. “De stijging in het aantal opgestarte procedures toont aan dat burgers en lokale overheden de mogelijkheden beter kennen. Maar ook dat gemeenten actiever gaan tussenkomen. Dit is opvallend en heeft wellicht te maken met een grotere aandacht voor woonkwaliteit. En dat is een goede zaak”, vindt Gijs Degrande. 

“Elke woning die we via bemiddeling kunnen verbeteren, is er eentje minder dat onbewoonbaar verklaard moet worden en waar huurders niet op zoek moeten naar een nieuwe woonst”, besluit Degrande.