Een Vlaamse huurcontractendatabank is geen louter administratieve oefening”, zegt Gijs Degrande. “Het is een hefboom voor een effectiever en gerichter woonbeleid. Betere data helpen ons om problemen zoals krotverhuur aan te pakken, de huurmarkt transparanter te maken en de non-take-up van huurtoelagen te verminderen. Bovendien kan het een belangrijke rol spelen in het monitoren van studentenhuisvesting en het in kaart brengen van specifieke segmenten van de huurmarkt.”

De minister gaf aan dat de eerste stappen al zijn gezet, met een eerste overleg in december 2023. In de loop van 2024 zal verder worden gewerkt aan de conceptuele uitwerking, de IT-infrastructuur en het wettelijk kader. Ook overleg met het federale niveau staat op de planning, om een dubbele registratie te vermijden en een efficiënte gegevensstroom te garanderen.

Het systeem zou de basisgegevens van huurcontracten omvatten, zoals adres, huurprijs en contracttype. Dit is essentieel om niet alleen de huurmarkt beter te monitoren, maar ook de beleidsdoelstellingen van de Vlaamse Regering te ondersteunen. “Als we in Vlaanderen werk willen maken van een verhuurverbod voor mensen die hier illegaal verblijven dan is het essentieel dat we dit ook vanuit Vlaanderen kunnen controleren en handhaven. Daarom starten we ook met een eigen registratie van huurcontracten.”

Hoewel de volledige implementatie pas tegen het einde van de legislatuur verwacht wordt, benadrukt Degrande het belang van snelheid: “Elke vertraging betekent dat duizenden huurders nog steeds moeilijk toegang hebben tot voordelen waar ze recht op hebben. We moeten deze kans grijpen om het woonbeleid sterker te maken met betere data en minder administratieve hindernissen.” De Vlaamse Regering zal de komende maanden verder werken aan de concrete uitwerking van het project. Tegelijk wordt gekeken naar mogelijke aanpassingen aan het Vlaams Woninghuurdecreet om de registratie correct te verankeren in de regelgeving.

Onderwerpen