In totaal hebben al meer dan 535.000 mensen een UiTPAS, waarvan ruim 284.000 aan kansentarief. Hiermee kunnen zij aan een sterk gereduceerde prijs deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten, zoals een sportwedstrijd, een concert of een theatervoorstelling.
UiTPAS speelt een cruciale rol in het bevorderen van samenwerking tussen gemeenten. Regio’s zoals Brugge, Gent en Hasselt hebben al laten zien hoe intergemeentelijke samenwerking zorgt voor een breder en sterker vrijetijdsaanbod. UiTPAS maakt het mogelijk dat inwoners met een kansentarief niet alleen in hun eigen gemeente, maar in de ruimere regio kunnen deelnemen aan activiteiten. Deze aanpak is een belangrijke stap in de richting van een meer inclusief cultuurbeleid.
Toch blijven er uitdagingen, vindt Vlaams Parlementslid Gijs Degrande. “Het kansentarief geldt alleen binnen de UiTPAS-regio van een pashouder en stopt aan de regiogrenzen. Van de 34 UiTPAS-regio’s bestaan er nog 12 uit slechts één gemeente. Inwoners van die regio’s lopen daardoor kansen mis. Op die plekken komt de intergemeentelijke samenwerking nog niet van de grond. Daar is extra aandacht voor nodig”, klinkt het.
Daarnaast vormen ook financiële en administratieve lasten voor gemeenten een struikelblok vormen om in het UiTPAS-systeem te stappen. Gemeenten met een bestaand kortingsprogramma twijfelen soms om over te schakelen, terwijl UiTPAS duidelijk maakt dat een groter, intergemeentelijk systeem meer kansen biedt.
"UiTPAS is meer dan zomaar een pas, het bevordert bovenlokaal cultuurbeleid", zegt Degrande. "Door gemeenten samen te brengen rond één systeem worden niet alleen mensen in armoede ondersteund, maar het zorgt ook voor sterker regionaal vrijetijdsbeleid. Het versterken van bestaande samenwerkingen en het stimuleren van nieuwe regio’s is dan ook de volgende stap, zodat heel Vlaanderen over het systeem kan beschikken. UiTPAS bewijst dat samenwerking werkt. Die motor moeten we verder aanzwengelen zodat iedereen kan genieten van cultuur en vrije tijd."